Oct 29, 2020

7 Bahan Mudah Membuat Sambal Gepuk Asyik Sedap Versi Kak Kiah

Assalamualaikum..Hi apa khabar semua..Salam Maulidur Rasul..Selawat dan Salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. dan ahli keluarga baginda.Perbanyakkan selawat ya. Semoga anda semua ceria dan sentiasa dalam rahmat Allah..  ok Thread kali ini nak berkongsi 7 Bahan Mudah Membuat Sambal Gepuk Asyik Sedap Versi Kak Kiah.

Resepinya cukup mudah..

Bahan-Bahan:

  1. Segenggam  Cili Api Hijau/Merah (I ols guna cili api hijau lebih banyak atau u olls boleh pilih salah satu).. Boleh kurangkan kuantiti cili jika tak nak pedas)
  2. 4 ulas Bawang Putih
  3. 1 inch Belacan
  4. 2 inch isi mangga 
  5. 2 sudu kecil Gula dan 
  6. secubit Garam
  7. Minyak Masak 
Cara-caranya:
  • Panaskan Minyak
  • Goreng 3 Bahan Di atas (Cili Api, bawang Putih dan Belacan) sehingga berubah warna sedikit kekuningan
  • Tumbuk guna lesung / Blend bahan yang telah digoreng bersama mangga, gula, garam dan sedikit minyak panas tersebut.
  • Boleh tambahkan gula jika terlalu pedas..
Tara..Selamat mencuba..
Makan dengan Nasi Panas Ayam Goreng, Kicap, Timun Jepun atau Ulaman-Ulaman..menambah-nambah nasi..Kalau nak derhaka ganti mangga kepada limau kasturi pun boleh..Ikut suka..dan sememangnya rasanya sedikit berbeza..tekak dan selera masing-masing..huhuu 😍

Sambal Gepuk Asyik


PKP memberi kesan yang berbeza pada setiap isi rumah.. I olls dapat rasa musim PKP ini ramai yang kehilangan pekerjaan dan struggle untuk survive..Mungkin resepi ini boleh digunakan untuk mula mencuba sesuatu yang baru seperti berniaga online. Jangan mudah menyerah dan putus asa. Rezeki tidak pernah salah alamat.

Psst Kenapa Versi Kak kiah? Jawapannya sebab kawasan i ols PKP lagi...

No comments:

Post a Comment