Feb 8, 2016

Resepi ubi kayu goreng meletop

Hai u olls.. hows ur day?I olls baru balik dari umah nenek..setengah hari spend time with my grandma, auntie n family. So now i olls excited nak share ubi kayu goreng meletop..In english it calls Cassava. Ubi kayu tidak boleh terus dimakan tetapi Ianya boleh direbus, goreng, dan bakar sebelum dapat dinikmati..

Sesekali balik kampung..ke kebun la i olls..ada rezeki ubi kayu pulak petang2 nih.. So nyummy..hi-tea time..pekena plak dengan coffee O panas/teh O. Sepetang yang damai...wow marvellous..Tadi 7kali i olls repeat mengoreng..

Resepi ubi kayu goreng meletop

Tapi pic masa goreng dan bahan tak sempat lak i olls nak snap..sebab ramai dah waiting nak membaham..So i olls nak share pic ubi kayu yang baru di gali dan dikopek kulitnya.

Ubi Kayu lepas digali

Ubi Kayu selepas dibuang kulit

Bahan-Bahan:

  1. Ubi Kayu di buang kulit
  2. Bawang Putih 
  3. Kunyit
  4. Garam (secukup rasa)
Cara-cara 
  1. Ubi dipotong kecil2 secara memanjang..campurkan semua bahan tadi..
  2. Panaskan minyak goreng sehinga kuning keemasan.
  3. Done!
Psst Pic bahan2 dan pic selepas siap digoreng tak sempat i olls nak snap.. 
Ianya sedap dimakan terus selepas digoreng atau dicicah dengan sambal kicap..






No comments:

Post a Comment